تولید شیشه های رنگی با رنگ های لعابی
شیشه یکی از ارکان معماری می باشد. در واقع شیشه یکی از عناصر اصلی در طراحی معماران شناخته شده است.
شیشه های لعابی (vinamel) یا شیشه های رنگی (رنگ شده) این امکان را به طراحان می دهد تا دست آنها در انتخاب رنگ و استفاده از رنگهای مختلف باز باشد و در طراحی های خود که درآنها از عنصر شیشه استفاده شده است بتوانند رنگ دلخواه شیشه خود را انتخاب نمایند.
در گذشته شیشه های جام ساده و بی رنگ به اندازه دلخواه برش داده می شد و سپس عملیات سکوریت بر روی آنها انجام می شد و سپس توسط رنگهای مخصوص رنگ می شد. این رنگ شدن می تواند قبل از عملیات سکوریت و یا بعد از آن باشد. اکنون در کارخانجات مدرن شیشه سازی، جام شیشه به صورت لعاب دار تولید می گردد و سپس در اندازه های دلخواه برش و سپس عملیات سکوریت بر روی آن انجام می شود. این شیشه ها معروف به شیشه های لعابی و یا Vinamel می باشند که در رنگهای مختلف موجود می باشند. در واقع جام به صورت لعاب دار تولید می گردد.
در روش جدید و یا همان Vinamel، جام های تولید شده با بهترین نوع لعاب سرامیکی پوشش داده می شود لعاب رنگی مورد استفاده پس از پخت اولیه، دارای چسبندگی پوشش و استحکام بالایی بوده و قابلیت برش کاری و سایر فرآیندهای ثانویه شیشه را دارد.
مهمترین مزیت روش دوم (روش جدید) از بین نرفتن لعاب و یا خط و خش افتادن آن به مروز زمان می باشد. زیرا در این روش جام به صورت لعاب دار در کوره تولید می گردد و لعاب کاملاً به خورد شیشه می رود.
شیشه ایمنی پویا در رسانه ها
مقالات
نوعی از شیشه می باشد که با عنوان شیشه سند بلاست شناخته می شود. در واقع فرایند مات شدن شیشه را سند بلاست گویند. در  طی اجرای این تکنیک ساینده های معدنی یا پایه خاک با شتاب بالایی که به دست می آورند، بر روی سطح قطعه موردنظر پرتاب می شوند. در شیشه سند بلاست، عمل سند بلاست باعث مات شدن شیشه از طریق پاشیدن شن و ماسه با شدت زیاد بر روی هر نوع شیشه ای می شود.
شیشه لمینیت نسبت به شیشه‌های معمولی از ضریب ایمنی بیشتری برخوردار است. شیشه معمولی در اثرشکست به قطعات درشت و برنده خرد شده که می‌توانند منجر به خسارات جانی و مالی عظیم گردد. شیشه‌های سکوریت در مقایسه با شیشه‌های معمولی وضعیت بهتری دارند. این شیشه‌ها در اثر شکست به قطعات ریز و غیر برنده خرد می‌شوند که هیچ گونه خطر جانی ندارند اما به هر حال شیشه فرو می‌ریزد. فلسفه پیدایش شیشه‌های لمینیت مرتفع نمودن این مشکل شیشه بود. در فرایند لمینیت میان دو یا چند لایه شیشه، میان لایه‌های پلیمری قرار گرفته و کل مجموعه تحت فشار وحرارت به صورت دائمی یکپارچه می‌گردند. مهمترین مشخصه شیشه‌های لمینیت الگوی شکست آنهاست. شیشه‌ها در اثرضربه می‌شکنند اما تکه‌های شکسته به میان لایه چسبیده و شیشه یکپارچگی خود را حفظ می‌نماید.
عملیات حرارتی: عملیات حرارتی از گرم کردن یکنواخت جام شیشه تا دمای نرمی شیشه (بالای ۷۰۰ درجه سانتی گراد) می‌باشد. شیشه گرم شده به وسیلهٔ دمیدن هوای سرد به هر دو سطح شیشه سریعاً سرد می‌گردد. در این فرایند شیشه را تا مرحله نرم شدن در بالای ۷۰۰ درجه سانتی گراد حرارت داده، سپس سریعاً به دو سمت شیشه هوای بسیار خنک وزیده می‌شود. در مرحله سرد سازی شیشه، لایه‌های بیرونی آن سریع تر از لایه‌های داخلی خنک می‌گردند که این امر موجب استحکام شیشه می‌گردد. در خلال سرد شدن، سطوح شیشه سریع تر از مرکز آن سرد شده که موجب ایجاد تنش‌های دائمی و در نتیجه استحکام شیشه می‌گردد. کوره‌های حرارتی نیز به دو صورت کانوکشن و المنتال می‌باشند. کوره‌های المنتال کوره‌های هستند که گرما با المنت به شیشه القا می‌گردد. کوره‌های کانوکشن به نسبت گرانتر از المنتال بوده ولی به دلیل القای گرما به وسیله گرمای هوا ی درون کوره سکوریت یکدست‌تر و بهتری به دست خواهد آمد.  
شرکت ایمنی شیشه پویا
آدرس : تهران ، جاده ساوه ، رباط کریم ، شهرک صنعتی نصیر آباد ، خیابان حسابی ، خیابان حسابی 8 ، پلاک 34
تلفن : 56879287 021
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق گروه صنعتی شیشه ایمنی پویا می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح